Algemene voorwaarden – Intern reglement

Bedrijfsgegevens

Duffelse Unie voor Ondernemers, DUO
BE1016.218.124
Kerkstraat 32, 2570 Duffel

INTERN REGLEMENT       

TITEL I. – Algemene bepalingen

Artikel 1. Statuut van het reglement

Het voorliggend reglement geldt als intern reglement van de vzw “Duffelse Unie voor Ondernemers”, afgekort DUO.

Dit reglement heeft ten aanzien van de leden en bestuurders dezelfde bindende waarde als de statuten.

Het reglement en elke wijziging ervan wordt vastgesteld door het bestuursorgaan en wordt ter kennisgeving meegedeeld aan de werkende leden. Gewone leden kunnen het bestuursorgaan schriftelijk om een kopie van het intern reglement verzoeken.

Artikel 2. Zetel

De zetel van de vereniging is gevestigd in de woonplaats van de voorzitter.

TITEL II. – Lidmaatschap

Artikel 3. Toetreding van nieuwe werkende en gewone leden

Elke natuurlijke persoon en elke rechtspersoon die in Duffel een economische activiteit uitoefent kan zich kandidaat stellen als werkend of gewoon lid.  Nieuwe werkende of gewone leden worden enkel aanvaard bij besluit van het bestuursorgaan.

De uitoefening van een economische activiteit blijkt uit het beschikken over een ondernemingsnummer.

De uitoefening van een economische activiteit in Duffel blijkt uit hetzij de vestiging van de maatschappelijke zetel of de woonplaats op het grondgebied van de gemeente, dan wel de aanwezigheid van een vestiging op het grondgebied van de gemeente.

Voldoen aan de voorwaarden voor lidmaatschap verleent geen recht op toetreding tot de vereniging. Het bestuursorgaan beoordeelt vrij elk verzoek tot toetreding. Deze beslissing moet niet gemotiveerd worden. Tegen deze beslissing is geen beroep mogelijk.

Artikel 4. Lidmaatschapsbijdrage

Tenzij de algemene vergadering anders beslist, zijn de werkende en gewone leden tot een jaarlijkse lidmaatschapsbijdrage van 150,00 euro (btw incl.) verplicht.

Artikel 5. Uitsluiting van gewone leden

Het lidmaatschap van een gewoon lid kan op elk moment worden beëindigd door een besluit van het bestuursorgaan, met naleving van de gewone aanwezigheids- en meerderheidsvereisten.

Het betrokken gewoon lid wordt door de voorzitter van het bestuursorgaan geïnformeerd over de motieven voor de uitsluiting. Het betrokken lid moet worden gehoord door het bestuursorgaan en kan zich laten bijstaan door een advocaat.

De stemming over het beëindigen van het lidmaatschap van een gewoon lid is geheim.

TITEL III. – Bestuur en vertegenwoordiging

Artikel 6. Taakomschrijving diverse functies binnen het bestuursorgaan

§1. Het bestuursorgaan wijst de volgende functies toe aan de volgende bestuurders:

  • Voorzitter:                Bruno Van de Voorde
  • Ondervoorzitter:     Willem Verryken
  • Secretaris:                  Koen Rens
  • Penningmeester:      Marc Thys

§2. De voorzitter verzekert het goede verloop van de vergaderingen van het bestuursorgaan, het dagelijks bestuur en de algemene vergadering, alsmede de naleving van dit intern reglement. De voorzitter wordt bijgestaan door een ondervoorzitter, een secretaris en een penningmeester.

§3. De ondervoorzitter is belast met de vervanging van de voorzitter bij diens afwezigheid en met sommige deelbevoegdheden van de voorzitter, als deze hem daarom verzoekt.

§4. De secretaris draagt de verantwoordelijkheid voor:

  • het opmaken van de notulen en het bekend maken van de genomen beslissingen;
  • het beheer van de relevante documenten en dossiers;
  • het versturen van de uitnodigingen, de agenda en de verslagen (tenzij dit waargenomen wordt door het dagelijks bestuur);
  • het opvolgen van de lidmaatschappen en het innen van de lidmaatschapsbijdragen.

§5. De penningmeester beheert de rekening. Hij zorgt voor de uitgaande betalingen en verzorgt de contacten met het externe boekhoudkantoor.

§6. De functie van voorzitter is niet cumuleerbaar met deze van ondervoorzitter, secretaris of penningmeester.

Artikel 7. Dagelijks bestuur

Het dagelijks bestuur van de vereniging wordt waargenomen door de voorzitter, secretaris en penningmeester overeenkomstig de artikelen 33 en 34 van de statuten.

Zij oefenen de bevoegdheden uit die wettelijk worden beschouwd als dagelijks bestuur. Dagelijks bestuur omvat zowel de handelingen en de beslissingen die niet verder reiken dan de behoeften van het dagelijks leven van de vereniging, als de handelingen en beslissingen die, ofwel om reden van hun minder belang dat ze vertonen, ofwel omwille van hun spoedeisend karakter, de tussenkomst van het bestuursorgaan niet rechtvaardigen.

Zo worden onder meer als handelingen van dagelijks bestuur beschouwd:

  • Courante verrichtingen met een waarde tot 2.000,00 euro (btw incl);
  • De voorbereiding van de algemene vergadering (inclusief het opstellen van de agenda) en de uitvoering en de mededeling aan derden van de door haar genomen beslissingen;
  • De voorbereiding van de vergaderingen van het bestuursorgaan en het opstellen van de agenda. Het formuleren van voorstellen en het verstrekken van informatie aan het bestuursorgaan, de uitvoering en de mededeling van zijn beslissingen.

TITEL IV. – Deontologie

Artikel 6. Discretieplicht

De besprekingen binnen de algemene vergadering, het bestuursorgaan en het dagelijks bestuur zijn interne aangelegenheden van de vereniging. Bestuurders en leden zijn gebonden tot discretie over hetgeen zij tijdens de vergaderingen van de vereniging vernemen en communiceren extern niet over individueel stemgedrag en standpunten ingenomen door bestuurders of leden tijdens een vergadering.


Scroll naar boven